Sunt momente în care am senzația că universul complotează împotriva mersului la sală. Vacanță, Crăciun, revelion – cuvinte cheie în ultimul timp. Dar există un moment iarna în care „scuzele” sunt tot despre sport! Toată lumea merge la munte. Majoritatea clienților meu merg la ski și asta mă bucură foarte tare. Nimic nu se compară cu o gură de aer proaspăt, zăpadă, soare și sport de dimineața până seara.

 

Chiar dacă experiența în sine este destul de solicitantă, și doar pentru un weekend, cei care iubesc sporturile de iarnă nu o văd la fel. Iubesc atât de mult ceea ce fac acolo și știm cu toții ce repede trece timpul atunci când îți place activitatea pe care o întreprinzi.

 

Grijă mare, însă! Nu vrei ca după o primă zi în care rupi pârtia, să fie nevoie de 2 zile de recuperare în cameră pentru că ai febră musculară, te dor genunchii sau ai rămas fără „combustibil”.

 

Ca în orice alt sport, este nevoie de pregătire și de o anumită condiție fizică pentru a fi o zeitate a pârtiei și a te bucura pe deplin de vacanța la munte. Și nu, vinul fiert nu ajută la febra musculară de a doua zi, crede-mă pe cuvânt. Doar să te urci pe skiuri nu e suficient, așa că îți recomand, mai ales dacă nu ai făcut sport de multă vreme, să începi pregătirea pentru vacanță cu 1-2 luni înainte de momentul în care vrei să cucerești munții.

 

Nu e nevoie să fii la sală în fiecare zi, dar câte o oră de 3 ori pe săptămână este recomandat și, mai mult decât atât, e un obiectiv tangibil. Și te încurajez să te ții de treabă, asta ca să nu stai după 2 zile doar la baza pârtiei, uitându-te la toată lumea care se distrează mai bine ca tine.

 

Dacă ai acumulat câteva kilograme în plus după Crăciun, e bine să scapi de ele cât mai repede prin alimentație corectă și mișcare, altfel genunchii tăi vor suferi cam tare. La poziția de ski ai mereu genunchii flexați, iar o mare parte din greutatea corpului se duce direct în articulația lor, ceea ce nu e foarte ușor de susținut. Iar dacă mai faci și slalom sau dai de o denivelare a pârtiei, micile sărituri provoacă o tensiune și mai mare. Așa că, dacă nu pentru tine, măcar pentru genunchii tăi, aruncă acele kilograme înainte să mergi pe pârtie.

 

O altă zonă vizată este zona lombară, mai ales dacă ai kilogramele alea în zona abdominală. Poziția aplecată cu genunchii flexați va forța lombarii să te mențină în echilibru. Iar durerile de lombari, fie ele din febră musculară, nu-s niciodată plăcute.

 

Încheiem inventarul efortului la ski cu partea cardio – nu e așa ușor să urci și să cobori pârtia, să cazi și să te ridici. Pulsul o să crească, vei transpira și, dacă nu ai condiție fizică, o să obosești mai repede decât vrei. Sunt sigur că știi că rezultatele nu vin peste noapte și nici nu poți să le mănânci la micul dejun, așa că dă-ți timp la sală pentru a le atinge.  

 

Așadar, începe să mergi la sală cu câteva săptămâni bune înainte de concediu, ai grijă la alimentație și ai grijă de tine! Fă antrenamente funcționale, care îți solicită tot corpul și te ajută la întărirea musculaturii și articulațiilor. Lasă un pic aparatele deoparte și pune mâna pe niște corzi și o salteluță. Îți pun o listă simplă de exerciții care vor fi de folos pentru pregătirea înainte de ski:

Include aceste exerciții în antrenamentele tale, fie combinate într-un circuit, fie în serii simple, iar la finalul antrenamentului fă câteva single unders (sărituri de coardă), row (vâslit) sau pur și simplu niște intervale de alergat.

Cu forțele proaspete, du-te ia un vin fiert și cucerește pârtia!

 

About Author

GIVE A REPLY